loading

Osteodensitometrie (DEXA)

DXA ( Osteodenstitometrie) cu ultrasunete din călcâi, cunoscută și ca osteodensitometrie segmentară, este o metodă neinvazivă folosită pentru evaluarea densității osoase la nivelul călcâiului. Spre deosebire de osteodensitometria DXA standard, care folosește raze X pentru a măsura densitatea osoasă la nivelul coloanei vertebrale, șoldului sau al întregului corp, această metodă utilizează ultrasunetele. Avantajele acestei proceduri includ faptul că nu expune pacientul la radiații și este mai rapidă și mai accesibilă din punct de vedere al costurilor.

DXA cu ultrasunete evaluează densitatea minerală osoasă (DMO) prin trimiterea de unde ultrasonice prin osul călcâiului. Modul în care undele trec prin os sau sunt reflectate înapoi ajută la evaluarea calității structurale a osului, oferind informații despre rezistența și densitatea acestuia.

Avantaje

Utilizări și Recomandări:

Acest tip de testare este utilizat mai ales ca metodă de screening pentru a identifica persoanele cu risc de osteoporoză, în special la femeile aflate în postmenopauză și la vârstnici. Dacă rezultatul sugerează o densitate osoasă redusă, se recomandă o investigație DXA clasică pentru confirmarea și evaluarea detaliată a sănătății osoase.